JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Ky është vendi që po blen gjithmonë e më shumë makina të përdorura mbi 20-vjet
Shkruar nga: A Shehaj | Publikuar më: 16/02/2020 12:46

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Spanjollët po blejnë gjithnjë e më shumë makina të përdorura, ndërsa tregu i zero-kilometërshave po bie. Vitet e kaluara ka pasur një rritje të fortë në shitjet e makinave të përdorura në disa vende evropiane, ku veçon Spanja.

Konsumatorët në Gadishullin Iberik blenë 4.8 përqind më pak makina të reja vitin e kaluar sesa anë 2018. Sidoqoftë, kjo rënie ishte dukshëm më e theksuar tek individët ku arriti në 12 përqind. Në të kundërt, shitjet e automjeteve mbi 20-vjeçare u rritën me 17 përqind.

Ekspertët përmendën pasigurinë politike dhe fuqinë më të ulët blerëse të konsumatorëve në Spanjë si arsyen kryesore. Një tjetër arsye është fakti që deri në vitin 2016 automjetet e vjetra mund të dorëzoheshin dhe një model i ri mund të blihej për një tarifë shtesë, por kjo praktikë u ndërpre, shkruan tesheshi.

Një përfitim tjetër për blerjen e makinave të dorës së dytë në këtë vend janë taksat. Taksa mbi transferimin e pronësisë së një automjeti të përdorur në Spanjë është një maksimum prej tetë përqind e vlerës së parashikuar të makinës.

Ekspertët thonë se blerësit gjithashtu janë duke u refuzuar nga çmimi në rritje i makinave të reja, i cili është rritur në mënyrë të vazhdueshme gjatë viteve të fundit. Ata që njihen me tregun e makinave në këtë pjesë të Evropës tregojnë se rënia e shitjeve të makinave të reja do të vazhdojë edhe në periudhën e ardhshme.