JOQ Albania
Home

Kosova u turpërua në PISA, nisin protestat para Qeverisë
Shkruar nga: E Jashari | Publikuar më: 04/12/2019 17:56

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Organizata joqeveritare ETEA, përmes një aksioni simbolik para objektit të Qeverisë së Kosovë, ka shprehur pakënaqësinë për rezultatet e dobëta që Kosova ka treguar në testin ndërkombëtar PISA.

Aktivistët e kësaj organizate, me një karrocë të mbushur me beton në të cilën kanë vendosur libra, lapsa e fletore, kanë dashur të tregojnë se institucionet po investojnë vetëm në infrastrukturë rrugore e jo në sistemin arsimor, transmeton JOQ Kosova.

Drejtori ekzekutiv i ETEA, Agon Ahmeti, tha se rezultatet e dobëta nga testi ndërkombëtar PISA po rrjedhin pasi qeveritë që nga paslufta po investojnë në autostrada duke ndarë 260 milionë euro për Ministrinë e Infrastrukturës, ndërsa për atë të Arsimit vetëm 50 milionë në vit.

“Përmes këtij aksioni simbolik kemi dashur të përçojmë mesazhin që Qeveria e Kosovës që nga paslufta, e sidomos pas vitit 2015, kur janë pasqyruar rezultatet e dobëta për herë të parë në testin PISA, kemi ardhur në përfundim se duhet të bëjmë këtë aksion simbolik, në mënyrë që të përçojmë një mesazh të investimeve drastike që bëhen në infrastrukturë dhe autostrada, pra kemi diku rreth 260 milionë euro që i jepen Ministrisë së Infrastrukturës, ndërsa rreth 50 milionë euro është buxheti vjetor i Ministrisë së Arsimit pothuajse çdo vit”, tha ai.

Sipas tij Kosova qëndron edhe më keq në këto rezultat e vitit 2018 nga PISA, pasi që këtë vit pjesëmarrës kanë qenë 79 vende, ndërsa në vitin 2015 ishin 72 shtete pjesëmarrëse.