JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Bioterapia Coda po zhvillon një kurë për dhimbjen
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 05/11/2019 16:43

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Nëse studiuesit, drejtuesit dhe investitorët që qëndrojnë pas Coda Bioterapeutikës vazhdojnë në rrugën e tyre, një ditë së shpejti mund të ketë një kurë për dhimbjen.

Bashkëthemeluar nga studiuesit Joseph Glorioso, nga departamenti i mikrobiologjisë dhe gjenetikës molekulare të Universitetit të Pittsburgh; dhe Dr. Nicholas Boulis, themeluesi i Emory's Gene dhe Terapia e Qelizave për Laboratorin Neurorestoration; Coda përdor terapi gjenesh për të trajtuar sëmundjet neurologjike duke filluar me dhimbje të forta dhe epilepsi.

Amerika është një vend me dhimbje. Ka mbi 19 milion amerikanë që jetojnë me dhimbje kronike neuropatike, sipas statistikave të vetë Coda. Dhe gjatë njëzet viteve të fundit mjekët që trajtojnë ata amerikanë dhe kompanitë e ilaçeve që zhvillojnë terapi për ta kanë arritur ta kthejnë trajtimin e tyre në një epidemi të re – varësia nga opioidet.

Në vitin 2017, 47,600 amerikanë vdiqën nga mbidozat e përfshira nga opioidët, sipas Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve. Nga ato vdekje, rreth 60% përfshinin opioide sintetike. "Stimujt ishin atje që njerëzit të përshkruajnë gjithnjë e më shumë, veçanërisht kur ata tashmë ishin bindur se ishte gjëja e duhur për të bërë – gjëja e dhembshur për të bërë," Keith Humphreys, një psikiatër në Universitetin Stanford dhe një ish-ilaç i Shtëpisë së Bardhë- këshilltar për politika, i tha revistës Nature.

Trajtimi eksperimental i Coda bazohet në një shkencë të quajtur kemogjenetikë, e cila përdor një virus të padëmshëm për të krijuar receptorë të rinj në neuronet shqisore që ofrojnë sinjale në tru në lidhje me stimujt fizikë. Ata receptorë mund të zhbllokohen nga ilaçet e molekulave të vogla, të cilat do të udhëzonin neuronet shqisore që të ndalonin qitjen, duke prerë kështu sinjalet e dhimbjes në tru.