JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Shumë pak e dinë! Ky është kuptimi tronditës që qëndron pas fjalës ‘nazist’
Shkruar nga: A Shehaj | Publikuar më: 23/09/2021 17:31

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Ndërsa është një term që të gjithë e kemi dëgjuar më parë, kuptimi i vërtetë pas fjalës 'nazist' do të befasojë shumë njerëz. Nazizmi është ideologjia socio-politike e lidhur zakonisht me Adolf Hitlerin dhe Partinë e tij Naziste, të cilët qeverisën Gjermaninë naziste nga fillimi i viteve 1930 deri në vitin 1945. Është një formë e fashizmit që përfshin shumë ideologji të ndryshme në një, duke përfshirë antisemitizmin, eugjenikën, racizmin shkencor dhe antikomunizmin. Ndërsa termi 'neo-nazist' është aplikuar që atëherë për grupet moderne të së djathtës ekstreme që ndajnë ngjashmëri me regjimin nazist, shumë nuk e dinë origjinën gjuhësore të fjalës. Një përdorues në rrjetet sociale ka shpjeguar kuptimin e vërtetë të kësaj fjale.

Fjala "Nationalsozialist" u shkurtua nga kundërshtarët e Hitlerit në "Nazi", pjesërisht sepse "Natzi" ose "Nazi" ishte një formë e shkurtër e emrit "Ignatz" (Ignatius) dhe ishte përdorur tashmë në zhargon rajonal për të përshkruar një budalla ose person të ngathët.

Kjo ka ngjallur edhe shumë reagime te përdoruesit e rrjeteve sociale pasi e lidhin termin "nazist" me ngjarjet që kanë ndodhur kur ata ishin në pushtet.

Burimi:unilad Përktheu dhe përshtati:JOQ ALBANIA