JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Paralajmërimi i frikshëm i shkencëtarëve: Ajo që ndodhi në Gjermani mund të mos jetë asgjë!
Shkruar nga: N Hoxha | Publikuar më: 21/07/2021 20:44

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Studiues dhe ekspertë të shumtë mendojnë se ajo që ndodhi në Gjermani gjatë përmbytjeve të fundit, mund të mos jetë asgjë dhe se stuhi të tjera më të forta mund të godasin Europën. Modelet kompjuterike me rezolucion të lartë sugjerojnë që stuhitë në lëvizje të ngadaltë mund të bëhen 14 herë më të shpeshta në tokë deri në fund të shekullit në një skenar të rastit më të keq. Sa më ngadalë të lëvizë një stuhi, aq më shumë shi hedh në një zonë të vogël dhe aq më i madh është rreziku i përmbytjeve serioze. Studiuesit tashmë e dinin që temperaturat e larta të ajrit të shkaktuara nga kriza e klimës nënkuptojnë që atmosfera mund të mbajë më shumë lagështi, e cila nga ana tjetër ka çuar në reshje më ekstreme. Analiza e fundit, megjithatë, është e para që vlerëson rolin e stuhive në lëvizje të ngadaltë në shkaktimin e reshjeve ekstreme në Evropë.

Numri i viktimave i ka tejkaluar 180, ndërsa Gjermania dhe Belgjika ishin dy shtete që u goditë më keq nga përmbytjet shkatërruese. Stuhitë e parashikuara në studimin e ri lëvizin edhe më ngadalë se ato që zhytën Gjermaninë, Hollandën dhe vendet e tjera gjatë javës së kaluar dhe kështu do të çonin në reshje akoma më ekstreme dhe përmbytje.

Profesor Lizzie Kendon në UK Met Office tha:

Ky studim tregon se përveç intensifikimit të reshjeve me ngrohjen globale, ne gjithashtu mund të presim një rritje të madhe të stuhive me lëvizje të ngadaltë. Kjo është shumë e rëndësishme për përmbytjen e fundit të parë në Gjermani dhe Belgjikë, e cila thekson ndikimet shkatërruese të stuhive me lëvizje të ngadaltë.

Burimi: The Guardian |Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania