JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Trashëgimtarja miliardere lëshon Everybody & Everyone.
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 28/10/2019 16:58

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Familja e Veronica Chou ka bërë pasurine e saj nëpërmjet biznesit të modës së shpejtë përmes investimeve në kompani si Michael Kors dhe Tommy Hilfiger. Por tani, trashëgimtare në një pasuri të vlerësuar prej 2.1 miliardë dollarë po hedh në treg kompaninë e saj, Everybody & Everyone, për të vërtetuar se industria e modës mund të jetë edhe e qëndrueshme për mjedisin dhe fitimprurëse.

Industria e tekstileve kryesisht përdor burime jo të rinovueshme – me porosinë prej 98 milion ton në vit. Kjo përfshin vajin për të bërë fibra sintetike, plehra për të rritur pambuk, dhe kimikate toksike për të lyer, trajtuar dhe prodhuar tekstilet e përdorura për të bërë rroba. Gjurmët e gazit të serrës nga prodhimi i tekstileve ishin afërsisht 1.2 miliardë ton ekuivalent CO2 në 2015 – më shumë se të gjitha fluturimet ndërkombëtare dhe dërgesat detare të kombinuara (dhe shumë prej atyre dërgesave detare dhe fluturimeve ndërkombëtare po transportonin rroba). Niveli i katastrofave që mund t'i atribuohen industrisë së veshjeve shtrihet edhe në ndotje. Rreth 20% e ndotjes së ujit industrial në nivel global mund të gjurmohen në ngjyrosjen dhe trajtimin e tekstileve – dhe mikroplastikat nga poliesteri, akriliku dhe najloni po ndotin oqeanet e botës.

"Ishte gjashtë vjet më parë kur fillova të mësoja për qëndrueshmërinë dhe pesë vjet më parë që thashë se më duhej të kisha një markë të qëndrueshme," thotë Chou. Që nga ajo zbulesë Chou hyri në botën e prodhimit të qëndrueshëm. Përmes investimeve në makineri të familjes së saj, ajo ka punuar me kompani si Modern Meadow, e cila përdor bio-inxhinierinë për të bërë produkte lëkure në një laborator. Chou gjithashtu ka udhëhequr investime në Thousand Fell, një prodhues që do të nisë së shpejti këpucë plotësisht të riciklueshme; Dirty Labs, e cila po zhvillon produkte më të qëndrueshme për pastrim lavanderi; dhe Inxhinieri e Karbonit, e cila është duke zhvilluar një teknologji të drejtpërdrejtë të kapjes së ajrit për dioksidin e karbonit.Everybody & Everyone zbatojn mësimet që Chou ka mësuar në lidhje me qëndrueshmërinë në një markë të re të modës, për të cilën ajo shpreson se mund të shërbejë si një model.