JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Përdorimi i gazit në shtëpi për ngrohje apo gatim, shkaktar i astmës
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 23/09/2021 17:08

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Gazi në sobat tona është kryesisht metan dhe kur digjet, metani shndërrohet në dioksid karboni, ndërsa djegia e gazit në ndërtesa për ngrohje, ftohje dhe gatim është përgjegjëse për rreth një të dhjetën e emetimeve të karbonit në Shtetet e Bashkuara. Raportohet se djegia e gazit natyror gjeneron ndotës toksikë në shtëpitë tona, përfshirë oksidet e azotit. Furrat me gaz mund të prodhojnë nivele të ndotjes së ajrit në ambiente të mbyllura që do të ishin të paligjshme jashtë.

Fëmijët e ekspozuar ndaj sobave me gaz kanë një rrezik në rritje të astmës, ndërsa gati 50 vite kërkime tregojnë se familjet me të ardhura të ulëta dhe njerëzit me ngjyrë kanë më shumë gjasa të dëmtohen nga kjo ndotje. Mënyra e vetme për të hequr plotësisht ndotjen e shkaktuar nga sobat me gaz është zëvendësimi i tyre me energji elektrike.