JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Shkencëtarët trajnojnë lopët për të shkuar në tualet, arsyeja do t’ju çudisë
Shkruar nga: V Gashi | Publikuar më: 13/09/2021 20:18

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një ekip shkencëtarësh në Zelandën e Re po trajnojnë lopët për të shkuar në tualet si pjesë e një programi për të zvogëluar gazrat serë. Shkencëtarët kanë pranuar se eksperimenti i tyre nisi fillimisht si një shaka, por urina e lopëve është e pasur me azot, që mund të jetë i dobishëm për klimën në planin afatgjatë.

Sipas Douglas Elif, nga Universiteti i Auckland nitrogjeni i përmbajtur në urinën e lopëve zbërthehet me kalimin e kohës në dy kimikate problematike: oksid nitrozin, i cili kontribuon në efektin serë dhe nitrat, i cili grumbullohet në tokë dhe më pas shpërndahet në lumenj.

Oksid azotuar përfaqëson rreth 5% të gazrave që shkaktojnë efektin serë dhe pak më pak se 10% të emetimeve në Zelandën e Re, në bazë të shifrave zyrtare. Më shumë se gjysma e kësaj përqindjeje vjen nga kafshët e fermës.

Burimi: www.protothema.gr| Përktheu dhe përshtati: JOQ ALBANIA