JOQ Albania
Home

Banka Botërore për pandeminë: Mbi 60 milion njerëz do jetojnë me më pak se 2$ në ditë
Shkruar nga: G Hasani | Publikuar më: 23/05/2020 10:35

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Paralajmërimi sugjeron thellimin e pesimizmit midis ekonomistëve për shkallën dhe kohëzgjatjen e pasojave nga ato që banka e përshkroi si një "krizë të paparë".

Banka Botërore, e cila ofron kredi dhe grante për qeveritë e vendeve më të varfra, parashikoi një muaj më parë se këtë vit do të shënonte një hap historik mbrapa për pabarazinë, me pandeminë që ka të ngjarë të shkaktojë rritjen e parë të varfërisë globale që nga viti 1998.

Ajo tha se vlerësimi më i mirë ishte se 49 milion njerëz do të zhyteshin në një varfëri ekstreme, të cilën banka e përcakton me më pak se 1.90 dollarë në ditë.

Një rritje e rasteve të kohëve të fundit në disa vende po detyron gjithashtu bankën të vendosë atë që e konsideron si përgjigjen më të madhe dhe më të shpejtë të krizës ndonjëherë.

Përpjekjet e saj për ndihmë emergjente kanë arritur tashmë në 100 vende në zhvillim, të cilat përfshijnë 70% të popullsisë në botë.

Banka Botërore synon të ndihmojë komunitetet e cenueshme duke siguruar grante dhe kredi si për individët ashtu edhe për bizneset, si dhe duke pezulluar pagesat e borxheve për disa nga vendet më të varfra në botë.

Burimi:CNN|Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania