JOQ Albania
Home

Shkencëtarët: Ndryshimet klimatike po kthejnë sipërfaqen e gjelbër në Antarktidë
Shkruar nga: G Hasani | Publikuar më: 22/05/2020 10:45

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një studim i bërë nga biologët nga Universiteti i Kembrixhit dhe Anketimi Britanik i Antarktikut, përdori të dhëna dhe hartografinë satelitore për të ndjekur rritjen e algave të gjelbra të borës.

Rezultati është harta e parë e algave në shkallë të gjerë të gadishullit, e cila do të përdoret për të vlerësuar shpejtësinë me të cilën kontinenti i bardhë, po kthehet i gjelbër për shkak të pjesëve të dendura gjithnjë e në rritje të formave të jetës njëqelizore.

Edhe pse secila algë individuale është me madhësi mikroskopike, kur rriten masivisht ato kthejnë borën në të gjelbër të ndritshme dhe mund të shihen nga hapësira.

Dr Matt Davey, i cili drejtoi studimin, tha:

Ky është një përparim domethënës në të kuptuarit tonë të jetës me tokë në Antarktidë, dhe se si mund të ndryshojë në vitet e ardhshme pasi klima ngrohet.

Hulumtimi gjithashtu zbuloi se zogjtë detarë dhe gjitarët gjithashtu kishin një ndikim në rritjen e algave, me më shumë se 60 përqind të lulëzimeve të algave që gjenden brenda 5 km nga një koloni e pinguinëve.

Burimi:Ladbible|Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania