JOQ Albania
Home

Studimi: Zemërimi mund t’ju bëjë që të shtoni në peshë
Shkruar nga: L Çela | Publikuar më: 16/02/2020 20:27

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një ekspert i te ushqyerit shpjegon se si zemërimi mund të bëhet armik nëse doni të humbni peshë. Pavarësisht sa stërviteni, nëse vazhdoni të 'hani' zemërimin tuaj (në mënyrë figurative), nuk do ta arrini kurrë peshën tuaj ideale.

Bright Side bëri disa hulumtime më shumë në lidhje me marrëdhënien midis mbipeshes dhe ndjenjës së zemërimit dhe ja çfarë gjetëm.

Ai që zemërohet shton peshë.

El Que se enoja engorda (Ai që merr zemërimin shton peshë) është titulli i librit të shkruar nga nutricionisti meksikan, Juan Manuel Romero Villa. Në librin e tij, ai shprehet se zemërimi mund të jetë arsyeja që ju të jeni mbipeshë. Autori eksploron marrëdhëniet midis emocioneve dhe ushqimit që hamë, duke theksuar faktin se të qenit mbipeshë shkon përtej aspektit fizik – është gjithashtu një mburojë që ne veshim për të prishur situatat që na shkaktojnë dhimbje, pikëllim, ankth, etj.

Në terma praktikë, kur jeni të inatosur, trupi juaj fillon të sekretojë adrenalin dhe kortizolin i cili është një hormon që lëshohet si përgjigje ndaj stresit dhe nga ana tjetër, rrit nivelin e sheqerit në gjak. Normalisht, ky hormon prodhohet kur ushtroheni, por kur prodhohet nga zemërimi, glukoza që gjenerohet nuk mund të përdoret nga qelizat dhe përfundon të depozitohet si yndyrë.

Të qenit mbipeshë gjithashtu mund të ketë shkaqe endogjene (të brendshme) siç janë sindromi metabolik dhe probleme hormonale ose tiroide. Shkaqet gjithashtu mund të jenë ekzogjene (të jashtme) siç janë zakonet e dobëta të ngrënies ose mungesa e stërvitjes.

Gjendja emocionale

Emocionet negative të tilla si zemërimi, trishtimi ose ankthi mund të ndikojnë shumë në mënyrën se si ne hamë dhe në shumë raste bëhen shkaku i shtimit të peshës së tepërt.

Nutricionisti Sigrid Pimentel Martín shprehet se "emocionet janë energji që shndërrohet në shtim në peshë dhe një sistem imunitar të dobët".

Gjithçka ka të bëjë me kontrollin e emocioneve tona dhe gjetjen e mënyrave më pozitive për t'i kanalizuar ato. Ushtrimi është një ide e mirë ose mund të ushtrosh një hobi të ri si pikturë, shkrim ose thjesht të shkosh për shëtitje kur të duhet të pushosh pak.

Kushtojini vëmendje mënyrës sesi hani

Ndërgjegjësimi për zakonet tuaja të ngrënies është thelbësore për përmirësimin e tyre, kështu që ju gjithashtu mund të zbuloni se cilet faktorë ju bëjnë që të konsumoni ushqime jo të shëndetshme.

Ushqimi është një vakt i përditshëm, që ne shpesh nuk i kushtojmë vëmendje të mjaftueshme, kështu që është një ide e mirë për të shmangur shpërqendrimet siç janë shikimi i TV ose navigimi përmes një smartphone – me fjalë të tjera, ndërsa ne hamë, ushqimi duhet të jetë fokusi kryesor.

Burimi: brightside |Përktheu dhe përshtati: joq-albania.com