JOQ Albania
Home

Zbulohet lidhja mes fillimit të periodave dhe jetëgjatësisë së femrave
Shkruar nga: A Shehaj | Publikuar më: 15/08/2019 7:37

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një studimi i ri nga Universiteti i Kalifornisë, San Diego, ka zbuluar se një femër mund të jetojë më gjatë nëse cikli menstrual i ka filluar në një moshë më të vonë.

Për këtë studim, të publikuar në revistën Menopauza, hulumtuesit shqyrtuan të dhënat e 16.000 grave të cilat e kishin kaluar menopauzën.

Grave që u kishin ardhur periodat në moshën 12 vjeçare apo më vonë, kalonin në menopauzë pas moshës 50 vjeçare.

Autori i studimit, Aladdin Shadyab, Ph.D., në një njoftim për shtyp tha:

Ekipi ynë ka zbuluar se grave që u kanë filluar menstruacionet në moshë të vonshme ishin më pak të riskuara nga probleme shëndetësore, si sëmundje koronare të zemrës.”

Ndonëse këtë gjë nuk e kanë në dorë femrat, zbulimet e këtij studimi ishin tejet interesante.